Kisállatot ajándékba, Budapesten?

Kisállatot ajándékba, Budapesten?

Ha az ajándék kisállat macska lenne…

A karácsonyi ünnepek alkalmával sokan elgondolkodnak azon, hogy ez remek alkalom lenne egy házi kedvenc beszerzésére. A karácsonyfa alatt a dobozból előbújó kiscica valóban felejthetetlen élményt tud okozni kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Fontos azonban átgondolni azt is, hogy valóban van-e szükségünk egy kis szőrmókra, vagy csak az év végi vásárlási mánia hozta-e ki az ez iránti igényünket. Amennyiben macska van a tervben, úgy külön odafigyelést tesz szükségessé ez a döntés. Míg a kutyát egyszerű szabályozni és természetéből fakadóan is jobban hallgat az emberre, addig a cicák esetében ez már korántsem így van. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a macskatartók elítélendők lennének, hiszen sokak számára éppen ez a megzabolázhatatlanság és öntörvényűség olyan vonzó a doromboló négylábúakban.

macskat-karacsonyraHa macskatartáson gondolkodik, akkor érdemes tisztában lenni azzal, milyen felelősséget vállal ezzel. Sajnos sokszor találkozni kidobott, magára hagyott macskákkal, akik az utca veszélyeinek kitettek, és előbb vagy utóbb biztosan valami baj éri majd őket. Felelős állattartóként gondolkodva nagyon fontos tehát, hogy alaposan átgondolja, valóban szüksége van-e az új kis kedvencre. Mivel sok macska esik áldozatul az autóknak, ezért nem célszerű szabadjára engedni a négylábút. A sétáltatás során érdemes macskahámról gondoskodni, ha pedig a kertbe szeretnénk kiengedni, akkor a kerítést is érdemes macskabiztossá tenni. A biztonság tehát elsődleges, de nagyon sok múlik azon is, milyen eszközök segítik majd elő az együttélést a négylábúval.

Vegyük figyelembe a kisállat igényeit!

Mindegy, hogy lakásban tartjuk majd az állatot, vagy időnként a kertben is mókázhat, a vedlésre mindenképpen számítani kell majd. A lehulló macskaszőr miatt gyakrabban kell majd takarítani és a szőnyegek, a padlószőnyeg tisztítása is sűrűbben válik aktuálissá. A megfelelő méretű és kialakítású macskaalom tálca szintén nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a cica nyugodtan végezhesse dolgát. A lakásban tartott fiú cicákat érdemes ivartalanítani, ellenkező esetben a falra spriccelt vizelet rengeteg bosszúságot okozhat majd. A lány macskák részére fogamzásgátló tabletta javasolt, hiszen így elkerülhetjük a párzási időszakban kiadott hangokat. Fontos, hogy a macskaalmot rendszeresen tisztítsuk, ugyanis a doromboló négylábú megkívánja a tiszta toalettet. Ha az alomcsere nem történik meg, akkor előfordulhat, máshova piszkít majd az állat, a macskavizeletről pedig köztudott, hogy kitakarítani a textíliákból szinte lehetetlen.

A megfelelő körülmények megteremtése mellett az értékes tápanyagokban gazdag ételek is nélkülözhetetlenek a cicának. Ezzel megőrizhetjük hosszú távon is egészségét. Mindez azonban semmit nem ér, ha nem foglalkozunk az állattal és nem kapja meg tőlünk a kellő gondoskodást. A macska természetét kiismerve olyan társra lelhetünk benne, akivel minden közösen töltött idő örömteli lesz. Ha viszont a felsoroltakat nem tudjuk biztosítani számára, akkor nem biztos, hogy a kis szőrmók lenne az ideális négylábú barát számunkra. Sokak számára – érthetően – komoly lelki megrázkódtatást jelent a házi kedvenc eltemetése főleg úgy, hogy Budapesten élnek és nincs rendelkezésre álló kert, ahol saját kezűleg vehetnek végső búcsút állatuktól.


Comments are closed.