Hogy néz ki a 2 típusú cukorbetegség diéta

Hogy néz ki a 2 típusú cukorbetegség diéta

A cukorbetegség

A cukorbetegség egy kóros anyagcsere betegség, amely nem megfelelő vércukorszinttel jár. Az inzulin hiánya, vagy nem megfelelő hatása okozhatja.a cukorbetegség tünetei
Az MDT (Magyar Diabetes Társaság) ajánlása szerint a cukorbetegeknek nem diétás élelmiszereket kell magukhoz venniük, hanem a mindenkinek ajánlott, változatos, egészséges ajánlásokból kiválasztani a számunkra megfelelőket. Tehát összességében az ajánlások szerint a cukorbeteg diéta vagy más néven 2 típusú cukorbetegség diéta megegyezik az egészséges táplálkozással. Természetesen nem ilyen egyszerű azért, hiszen sok befolyásoló tényezőt figyelembe kell venni az étrend-összeállítás során. Ilyen például a beteg kora, életvitele, mozgásos szokásai, betegségének típusa (1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség), inzulinos vagy más gyógyszeres kezelése, egyéni panaszai, adottságai.

Milyen diétát használjak ha 2-es típusú cukorbeteg vagyok?

Nem érdemes az interneten fellelhető diétákat használni, azok csak alapot, ötleteket, segítséget adhatnak. Minden esetben nagyon fontos a megfelelő szakember (dietetikus és orvos) véleménye és szakszerű segítsége, egyénre szabottan. A nap folyamán rengeteg faktor növelheti, illetve csökkentheti a vércukorszintet.

Ezek a legjelentősebbek:

 • Emelő: stressz, szénhidrát tartalmú táplálék fogyasztása
 • Csökkentő: testmozgás, inzulin

Cukorbetegség szintjei

 • 3,5 mol alatt (hipó): azonnal szénhidrátot kell adni a betegnek
 • 3,5-10 mol: normál vércukorérték
 • 10 mol felett: orvossal kell egyeztetni, hogy ebben az esetben mi a teendő
 • 15 mol felett: extrém magas érték, orvosi konzultáció és ivás a legfontosabb
 • A terhességi cukorbetegség szénhidrát táblázat az alábbitól eltérő értékekkel rendelkezhet!

cukorbetegség értékek

Cukorbetegség típusai

A cukorbetegségnek háromféle típusa van:2 típusú cukorbetegség diéta

 1. az 1-es típusú diabétesz,
 2. a 2-es típusú diabétesz
 3. és a terhességi cukorbetegség.

Mindegyik típus más-más kezelést igényel.

Az 1-es típusú cukorbetegség

Általában veleszületett betegség, nem szerzett. Tünetei között szerepel az állandó szomjúság, ennek következtében gyakori vizelési inger, acetonos lehelet, gyengeség, fogyás. A diéta legfontosabb alapköve ebben az esetben, hogy a napi tervezett tápanyagokat legalább 5 részre osztva, a „többször kevesebbet” elvet alkalmazzuk.

A kettes típusú cukorbetegség

Nagy általánosságban a rossz, helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény, egészségtelen életmódból adódó súlyfelesleg okán alakul ki. Általában együtt jár egyéb emésztőrendszeri problémával és sokszor diagnosztizálnak mellette szív-és keringési betegségeket. A lakosság lassan 10 %-át érinti. Ennél a betegségtípusnál fontos, a szénhidrát, a cukor és a zsírok bevitelének csökkentése, hiszen a vércukorszint normalizálása mellett a túlsúly lefaragása is fontos cél.

A terhességi cukorbetegség

A várandósság alatt diagnosztizálják, a hormonális változások okozzák. A kezelés hiánya terhességi cukorbetegségveszélyes lehet mind a magzatra, mind a kismamára. Általában a szülés után nem sokkal rendeződik az anyuka vércukorszintje.

Ezekre figyelj 2 típusú cukorbetegség diéta esetén

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi táplálékcsoportok ajánlottak, illetve kerülendőek diabétesz diéta esetén:
A szénhidrátok közül kerülendőek

 • a cukrok,
 • a méz és az ezekkel készült ételek, italok.

Csak mértékkel, beleszámolva a diétánkba fogyaszthatóak

 • a fehér liszt tartalmú élelmiszerek,
 • a krumpli,
 • a rizs
 • és a tészták.

Szabadon fogyaszthatóak és ajánlottak a zöldségek.
A fehérjék közül érdemes a zsírszegényebb fajtákat választani. A változatos étrend részeként az állati és a növényi fehérjék is ugyanolyan mértékben ajánlottak.
A rostok bevitele nagyon fontos az emésztés és a szénhidrátok felszívódásának lassításában. 2-es típusú diabétesz A megfelelő gyümölcs-és zöldségfogyasztással elegendő rosthoz juthatunk. A zsírok csökkentett bevitelére elsősorban a kettes típusú diabétesznél kell figyelni. A folyadékfogyasztás ennél a betegségnél is nagyon fontos. Nem mindegy azonban, hogy mit iszunk. A kávé és a tea édesítés nélkül nem tiltott. A cukros üdítők, energiaitalok és az alkoholos italok viszont nem ajánlottak cukorbeteg diéta mellett.
Összefoglalva tehát egy kiegyensúlyozott, egészséges, tápláló élelmiszerekből összeállított, változatos étrend mellett teljes életet lehet élni diabétesz esetén is.

A cikk megírásában segítségünkre volt:

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, József Attila utca 24. III. emelet, 1051
(30) 183 2323

Comments are closed.